Tarta z jabłkami- czyli mama w kuchni

Tarta z jabłkami 🍎🍏🍎🍏🍎🍏

Kruche ciasto:
200 g mąki
120 g masła
1jajko
1łyżka cukru
1łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Ja rozwałkowałam cienko ciasto i wyłożyłam jeszcze do dwóch małych foremek 🙂

Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni.

Po 15 minutach wyjmij z piekarnika tartę i wyłóż na ciasto wcześniej podprażone na patelni jabłka z cynamonem oraz cukrem trzcinowy.
Tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru.

Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.
Udekoruj tartę ubitą 36%śmietaną oraz listkami STEWII i przyprawą do deserów z KOTANYI np. mieszanka wiedeńska z kawą 🙂
 
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *